Hva er en diett og hvorfor så mange?
Diettbonanza! Carnivore, løvedietten, paleo, SAD, vestlig-diett, middelhavsdietten!? Det er så mye fremmedord og sammensetninger! Vi ser på det!
Diett eller livsstil?
Først og fremst må vi avklare hva en diett er og hva som skiller den fra en livstilsendring. I all hovedsak så ligger forskjellen på kombinasjonen av tilnærming til mat og helse over tid.
Diett: En diett er ofte kortsiktig og fokusert på å oppnå et spesifikt mål, som vekttap (kanlorirestriksjon) eller muskeløkning (fokus på spesifikke næringsstoffer). Dietter innebærer vanligvis begrensninger på visse matvarer, kalorier, eller næringsstoffer og følges over en begrenset periode. De kan også være rigide, med strikte retningslinjer som kan være vanskelig å opprettholde over lengre tid.
Livsstil: En livsstilsendring er mer langsiktig og integreres i det daglige livet uten en fastsatt slutt. Her handler det om en helhetlig tilnærming til mat, bevegelse og mental helse som støtter bærekraftig velvære over tid. En sunn livsstil tar hensyn til individuelle behov, preferanser og helse, og gir fleksibilitet til å gjøre justeringer uten å falle tilbake til «start».
En diett kan gi raske resultater, men en livsstil legger grunnlaget for vedvarende helse og trivsel ved å skape sunne vaner som er bærekraftige i lengden.
Næringsstoffer og kroppens behov
Kroppen har et rikt behov for næringsstoffer. På makronivå trenger den alt i fra vann, karbon til diverse salter og sporelementer. Disse brukes i forskjellige prosesser i kroppen. Salt snakker jeg om viktigheten av i et tidligere innlegg. Felles for alle disse stoffene er at i grunnprinsippet ikke kan skapes i kroppen, men må tilføres fra eksterne kilder via kosthold (og pusting). Prosessen for å syntetisere D-vitamin f.eks. krever sollys, men stoffene som syntetiseres finnes allerede i kroppen som et resultat av kostholdet.
Kroppen er et samspill av næringsstoffer og for at du skal fungere optimalt må du ha alle næringsstoffene, i riktig mengde. Dette kan påvirke energinivået ditt, søvnen din, vekten din, den generelle formen din (inkludert kroniske betennelser) og den mentale statusen din. Hvordan kan du være 100% deg selv om du ikke har 100% av de stoffene kroppen trenger? Fungerer en motor greit uten alle deler, smøremidler og drivstoff?
Her er en forenklet oppskrift på et menneske. Dette er langt fra alle små stoffer som bygger opp kroppen internt, men det viser det rike omfanget av næringsstoffer man må få i seg.
Dietter
Alle folkeslag og alle mennesker på kloden følger en eller annen form for diett i ordets hverdagslige stand. Enten du følger SAD (Standard American Diet), kostholdsrådene i Norge eller andre mer definerte dietter som carnivore eller paleo.
Diett har flertydig betydning. Når noen skal slanke seg fort og gæli så kaller de det gjerne en diett. Intensjonen er å gjøre noe begrenset i en kortere periode for å nå et mål.
I denne posten sin kontekst skal vi snakke om dietter som en livstilsendring. Intensjonen er at man endrer livsstilen for resten av livet, men at man kanskje varierer hvem av diettene man følger.
Samtidig ligger det mye følelser i mat, kosthold og ernæring - og det er ikke så greit å kontrollere dette. Derfor må man selv vurdere hva man ser for seg er viktig - og velge sine gifter med omhu. Det er kun du som er ansvarlig for hva du putter i munnen, selv om matprodusentene jobber hardt med å lure deg!
Velg dine gifter med omhu!
Under kommer en liten introduksjon på de forskjellige diettene som kan være relevante for folk flest. Det vil bli publisert ytterligere, individuelle dypdykk og sammenligninger av dem senere.
Ultraprossesert mat (UP)
Ultraprossesert mat er ingredienser, ofte uten reell næringsverdi, som er satt sammen til et produkt med perfekt konsistens, smak, sødme og salthet til å trigge kroppens funksjoner slik at du skal spise mer.
Ingrediensene er ofte ting du ikke finner i et typisk kjøkken, kommer ofte med GIFT-merking til fabrikken og er sterkt og kraftig prosesserte. De er i stor grad tappet for næringsstoffer og næringnmessig verdi.
Ingredienser kan f.eks. være cellulosefiber (i praksis sagflis), usunne oljer/fett eller karbohydrater brutt ned til sin simpleste form. Dette vil vi gå mye nærmere innpå i framtidig tekster.
Stikkordet er matvarer som ikke er mat, de er designet for å trigge spiseresponsen og lykkefølelsen din, minimere kostnader ved produksjon og maksimere inntaket.
Chris Van Tulleken skriver om dette i boken sin Ultraprossesert (Ultra Processed People) og hvordan forsøk med personer på en UP-diett i snitt spiser 500+ kcal mer i døgnet enn kontrollgruppen på en mer renvare-basert diett.
Renvare
Renvare er et begrep som er innført i 2024 av norske kostholdseksperter. Blant annet er Marit Kolby en av de som står i bresjen for å få dette utsagnet i bruk.
Ordet renvare, slik Marit Kolby bruker det, refererer til matvarer som er minst mulig bearbeidet og så naturlige som mulig. Disse matvarene er gjerne uten tilsatt sukker, kunstige tilsetningsstoffer, og uten unødvendig industriell behandling. Renvare handler altså om råvarer i sin mest naturlige form, som ferske grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk og fullkorn, og skal være et sunt alternativ til sterkt prosesserte produkter som ferdigmat og snacks med lange ingredienslister.
Spiser du en renvarediett så følger du i praksis kostholdsrådene (men du bestemmer selv forholdet mellom kjøtt/korn/karbohydrater/fett osv) fra myndighetene, men du styrer unna mat som har høy grad av prosessering eller ingredienslisten som er vanskelig å forstå og som inneholder ingredienser du ikke finner i et typisk kjøkkenskap. Du spiser rett og slett, i utgangspunktet rene varer, men tillater deg varer med noe grad av prosessering og ingredienser.
Mange mener rapsolje, solsikkeolje osv kan være en del av denne dietten om den er “kaldpresset”. Personlig mener jeg at raps- og solsikkeolje aldri bør være en del av noen som helst diett. Det kommer et eget innlegg i framtiden på fett, disse oljene og deres funksjon og påvirkning i kroppen.
Paleo
Paleo er kongen av renvare-dietter. Her spiser du ingen matvarer uten ingrediensliste, men den er også streng på hva slags karbohydrater du spiser. Ingen korn! Enten det er mais, hvete, havre, ris eller lignende. Poteter og rotgrønnsaker som krever matlaging/varmebehandling for å bli spiselige er omdiskutert. I den klassiske paleodietten er dette ikke inkludert, mens mer moderne varianter forsøker å implementere det.
Ellers er det rent kjøtt (Storfe, gris, fugl, fisk, sau og annet), rene frukt og grønnsaker samt fokus på riktig fett. Meierismør, talg, ghee, kokosolje, (avokadoolje tenker enkelte) og ren extra virgin olivenolje (vær OBS, enkelte av de du finner i butikken er blandet type) som er hovedfokus på denne dietten. Nøtter er helt supert (pekan er blant de beste - paranøtter holder du deg unna). Du ønsker å avstå fra ingredienslister så langt det overhodet lar seg gjøre.
Paleo er tett på middelhavsdietten, men den ligger litt mer mot renvare enn å være en rendyrket paleo. Spesielt fordi de spiser brød, pasta og andre kornprodukter - men i hovedsak produkter uten ingredienslister.
Carnivore
Denne dietten har eksistert i en rekke år, men har de senere årene fått en del ekstra oppmerksomhet. Hovedsakelig fordi en del personer hoppet på dietten for 10+ år siden, og ser i ettertiden de massive fordelene den gir.
Enkelte, både leger og andre på dietten, går så langt som å si at dette er den eneste rette menneskelige dietten. Den opprinnelige kongen av næring som gjør deg til det ultimate mennesket du kan være.
Enkelte går hardt og strengt ut, men ender opp med en balanse et eller annet sted mellom carnivore og elementer fra paleo; f.eks. å legge til noen frukter (eple, avokado, m.m.) fordi de føler seg bra på det.
Dette er regnet som en restriksjonsdiett og den utelukker omtrent alle karbohydrater fra naturen. Du spiser i all hovedsak døde dyr eller produkter fra dyr. Mange går så langt som i å droppe oljer som extra virgin olivenolje fordi det ikke er fra dyr. Kroppen går i konstant ketose og du blir fettadaptert til å bruke fett som kroppens primære energikilde og batteri (eventuelle karbohydrater/glukose kroppen trenger produserer den helt selv fra fettsyrer i kroppen).
Her kan du spise rødt kjøtt (anbefalt å spise mye av dette pga næringsinnholdet er tilnærmet komplett og med god andel fett), kjøtt fra svin, fugl, fisk og sau. Primært ønsker man å få i seg kjøtt fra drøvtyggende dyr da disse er de mest næringsrike kildene. Egg er supert, naturens egen vitaminpille - og det er valgfritt om du ønsker å ta inn meieriprodukter; Melk, gresk yoghurt (10%+ fett er bra!) og ost f.eks.
Enkelte advokerer for at det er ok med litt honning og nøtter (pekan, valnøtter, hasselnøtter) sålenge minimum 70-80% av kcal kommer fra dyreriket. Jeg tenker at disse heller burde tenke i retning av paleo og ikke blande disse for mye. En slags Paleo-minus-diett.
Løvedietten
Løvedietten er den mest restriktive dietten. Det er gjerne her folk med alvorlige kroniske sykdommer og stor inflammasjon prøver seg for å se hvordan kroppen reagerer når den får et begrenset utvalg av mat som er rikt på alle nødvendige næringsstoffer. Noen få holder seg her lenge fordi det kan bli utfordrende å fungere i samfunnet - men mange står i det i mange, mange år. Mikhaila Peterson er kanskje en av de mest kjente. Hun har sloss mot kroniske sykdommer hele livet og har ved å gå på løvedietten kurert og/eller satt alle sammen i remisjon.
Oppsummering
Det finnes en lang rekke spennende dietter! Håper du ble nysgjerrig av denne posten som oppsummerer de. I senere tekster vil jeg gå mer inn i hver enkelt av de og linke til aktuelle bøker, videoer og annet som er interessant lesing.
Om du ønsker å lære mer eller er nysgjerrig på disse diettene så anbefaler jeg at du undersøker mer på egenhånd om du vil starte med dette. Abonner på nyhetsbrevet om du vil oppdateres jevnlig. 🙂